top of page

Boeken

Onder het schrijverspseudoniem Aristide von Bienefeldt overrompelde Rijk de Jong de Nederlandse en Vlaamse literaire wereld met zijn controversiële debuut Bekentenissen van een Stamhouder. Daarna volgden drie romans, waarna hij uitgeverij Meulenhoff verliet. Nu is hij terug, met een uiterst spraakmakend prozawerk dat het midden houdt tussen een dagboek, een blog en een roman.

Rijk de Jong is, hoewel hij af en toe terugkeert naar zijn zolderkamer in Parijs, weer in het ouderlijk huis in Rozenburg gaan wonen. Met een media-offensief staat hij zijn 85-jarige moeder, ex-communiste en Ruslandkenner, bij in haar ‘strijd met de Staat’. De overheid is namelijk al decennialang bezig met de plannen voor de Blankenburgtunnel. En daarvoor moet de oude boerderij waarin zijn familie vanaf 1908 woont, verdwijnen. 

Intussen heeft Rijk ook de zorg voor zijn  tante Teresa, die in een verzorgingshuis woont en die net voor 2400 euro speciaal aangepaste gezondheidsschoenen heeft aangeschaft, terwijl ze niet meer kan lopen. Ook voor de Finse Leena, die als een romantische nomade stelend door Europa trekt, en denkt dat ze de dochter van Elizabeth Taylor is, voelt hij zich verantwoordelijk. Te midden van dit alles probeert hij, als ijverig homoseksueel met voorkeur voor “SM met mannen die op Paul Newman lijken”, op de kaart te komen.

Al mailend, bellend, marktplaatsend en bloggend slaat hij zich in En weer zat er een Paul Newman in de keuken gewapend met humor door een jaar heen. Om tegen de kerstdagen een ontluisterende constatering te moeten doen. En weer zat er een Paul Newman in de keuken is een hilarisch en tegelijkertijd ontluisterend autobiografisch verslag van een bewogen jaar uit het leven van deze full time romancier, die deze keer onder zijn eigen naam publiceert. Uitgeverij Marmer.

Het leven van Aristide von Bienefeldt is onnavolgbaar, maar er zijn ankerpunten in zijn bestaan. Hij beweegt zich even gemakkelijk in Parijs als in Londen, maar hij is geen toerist in deze metropolen. Hij wordt een met de bewoners. Over de ontmoetingen die hij heeft schrijft hij voor de website Tzum kronieken. Gewone stervelingen ontmoeten gewone stervelingen, Aristide von Bienefeldt ontmoet de geheime dochter van Elizabeth Taylor en Richard Burton, een deftige kippendievegge en de koninklijke familie.

Maar we zien Aristide von Bienefeldt ook als familieman die over de chiffonnière van zijn tante schrijft en als strijder voor het behoud van zijn ouderlijk huis op Rozenburg. En altijd is daar het rode Spa-flesje dat meereist en dat inmiddels een gewild verzamelaarsobject is geworden.

De avonturen van mijn rode flesje is het eerste deel van de Tzum-reeks, uitgegeven door kleine Uil, Groningen. 

Moderne familiekroniek van een van de beste stilisten van Nederland. Alice Nola, dochter van een Italiaanse vader, woont samen met haar zus en twee broers. Ze voert lange gesprekken met haar afwaskwast, 'omdat iedereen iemand verdient die hem nooit tegenspreekt'. De omgang met haar familie loopt stroef en zoals elke 'Grote Onbegrepene' zoekt ze een bondgenoot.

Die dient zich aan in de vorm van een Perzisch katertje dat op een dag de tuin binnenloopt. Ze verbergt hem in haar kamer totdat hij ontdekt wordt en zij met kat en al naar een hotel vlucht waar 'vijf sterren en een onthoofde heilige' over hen waken. Ondertussen is ze een zoektocht begonnen naar de vorige eigenaar van haar huisdier, niet wetend dat deze ook op zoek is naar haar...

Met De zus die Anna Magnani niet was levert Aristide von Bienefeldt een roman af waarin achter elk personage een ander schuilgaat en die op een schrijnende manier laat zien dat de waarheid lang niet altijd tot de oplossing leidt. Uitgeverij Meulenhoff.

Bekentenissen van een stamhouder is het verhaal van een jongeman die rond de milleniumwisseling aan de zelfkant van Parijs en Londen opgejaagd wordt door een schier onstilbare seksuele honger, balancerend tussen leven en dood, spugend op de burgermansmoraal, onderwijl vechtend tegen de gevolgen van een zenuwinstorting die als een diabolisch complot zijn geest verlamt. Dit product van de verbintenis tussen een aristocratisch geslacht dat een op twijfelachtige wijze vergaard fortuin in de tijdspanne van een halve eeuw verbraste met een Hollandse boerenfamilie die zich door noeste arbeid en godvruchtig verantwoord copuleren van een plek in het hemels paradijs trachtte te verzekeren, keert elke seconde als een sok binnenstebuiten teneinde uit het leven te halen wat erin zit.  Bekentenissen van een stamhouder is bij vlagen dolkomisch en bitter, gevoelig en ironisch. Kortom: een verhaal over liefde. Uitgeverij Meulenhoff.

Hoe reageert u als u te horen krijgt dat de jongen met wie u een verhouding heeft uw zoon is? Grijpt u naar de Drion-pil, werpt u zich in een vijver vol krokodillen of zet u uw laptop aan en probeert u al schrijvend inzicht te krijgen over hoe zover heeft kunnen komen? Als een mannelijke prostitué wordt uitgenodigd op de verjaardag van Walter - zijn geliefde en tot zijn grote schrik ook zijn zoon - heeft hij vierentwintig uur om te kiezen: blijft hij de handelaar in betaalde liefde die van minuut tot minuut leeft of aanvaardt hij zijn eeuwige rol als vader? Vanuit het perspectief van een eigengereide escort vertelt Aristide von Bienefeldt het onalledaagse liefdes verhaal van twee mannen die nooit voor elkaar bestemd waren. Of misschien toch wel? Leer mij Walter kennen is een roman over families, tradities en de vluchtigheid van dat geniepige verschijnsel dat wij 'leven' noemen. Uitgeverij Meulenhoff.

''SMEUÏG BOEK IN STRIJD TEGEN SLOPERSHAMER''

algemeen dagblad 

KUNSTSTOF RADIO, in gesprek met Jellie Brouwer.

Rijkswaterstaat is erger dan de mafia, Coen Peppelenbos, in TZUM

'Zo mooi kan ik het in mijn  eigen woorden niet schrijven.' Boekenwurm &Pleeg

Interview Louis Couperus Genootschap, Met Erik Schoonhoven.

'Mijn afkeer van de monarchie was zo sterk dat ik in een land wilde wonen dat korte metten gemaakt had met zijn monarchen.'

INTERVIEW / Literaire Toerist

In het Parijs van de late jaren tachtig runnen Raymond en Aristide een bedrijfje dat op bestelling artikelen levert die zij op de begraafplaats Père Lachaise wegnemen. Ze houden van elkaar maar hun liefde is eindig: Raymond is ernstig ziek. Als ze de zorg voor een clochard op zich nemen, noopt geldgebrek hen tot expansie. Ze gaan diverse diensten verlenen, onder anderen aan een nymfomane miljonaire en een gepensioneerde archivaris met een hoge aaibaarheidsfactor. Met de dood op de hielen spelen Raymond en Aristide een merkwaardige variant op Russisch roulette - een spel dat hen dichter bij elkaar moet brengen maar dat hen uiteindelijk voorgoed uit elkaar drijft. Een beschaafde jongeman is een antraciete komedie met fluorescerende kwinkslagen over de mogelijkheid van liefde - en over de onmogelijkheid van liefde. Uitgeverij Meulenhoff.
bottom of page